L'hemicicle del Parlament, buit
El debat d'investidura del president seria el 25 de juny (Europa Press)

El calendari fins a l'elecció del president de la Generalitat o la repetició d'eleccions

Després de les eleccions de diumenge, toca arribar a acords per a la quinzena legislatura, sense descartar una segona convocatòria electoral

RedaccióActualitzat

Celebrades les eleccions, ara es posa en marxa el calendari d'inici de la quinzena legislatura.

Els resultats dels comicis deixen una incontestable victòria de la candidatura encapçalada per Salvador Illa, un Parlament sense majoria independentista i amb una forta davallada d'Esquerra.

El PSC aconsegueix 42 escons i supera els 850.000 vots. Amb 673.746 vots, la candidatura de Carles Puigdemont s'imposa clarament a Esquerra en la pugna pel lideratge independentista. Els juntaires obtenen 35 diputats, 15 més que la llista liderada per Pere Aragonès, que tot just n'ha aconseguit 20.

El PP passa a ser quarta força a la cambra catalana, amb 15 diputats. L'extrema dreta de Vox manté els 11 diputats de fa tres anys.

Els Comuns perden 2 diputats i passen de 8 a 6 escons. La CUP es queda amb 4 diputats, la meitat dels que tenia en l'anterior legislatura. A la cambra hi irromp una segona formació d'extrema dreta, Aliança Catalana, amb 2 diputats.

Quan es farà la sessió d'obertura de la quinzena legislatura?

El nou Parlament s'ha de constituir dins dels pròxims vint dies hàbils. Això significa que la sessió de constitució s'ha de fer el 10 de juny, com a màxim, just l'endemà de les eleccions europees. El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, és el responsable de convocar la sessió.

Les possibles negociacions per formar govern coincidiran amb la campanya electoral de les europees.

Amb el calendari en marxa, també hi ha una altra data a tenir en compte, el 30 de maig, el dia que el Congrés té previst aprovar la llei d'amnistia i, per tant, es podria començar a posar en marxa la seva aplicació.


Amb acord per presidir la Generalitat

Un cop constituït el nou Parlament, hi ha deu dies hàbils per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. És a dir, que estaríem parlant d'un ple d'investidura previst per al 25 de juny. La proposta l'ha de portar al ple el president o la presidenta del Parlament, un cop consultats els grups parlamentaris.

El candidat ha d'obtenir la majoria absoluta. En cas contrari, hi ha una segona opció, amb un nou debat i una nova votació, dos dies després. Aquí n'hi ha prou amb una majoria simple per ser nomenat president de la Generalitat.

En el cas que la investidura fos fallida, començaria el compte enrere per intentar acords per a una altra investidura.

 

Sense acord possible: noves eleccions

Si en dos mesos no s'aconsegueix l'acord, es convocarien eleccions automàticament el 26 d'agost. Unes noves eleccions que se celebrarien durant la primera quinzena d'octubre.

 

Qui suma per governar?

El pactòmetre de 3Cat permet veure quines opcions de pacte hi hauria entre els partits després de les eleccions de diumenge.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut