Israel tanca la cadena Al-Jazeera al país en plena guerra a Gaza

El tancament ha provocat les queixes de nombroses organitzacions defensores dels drets humans que ho consideren un nou atac a la llibertat de premsa

RedaccióActualitzat

El govern israelià ha decidit aquest diumenge per unanimitat tancar l'emissió del canal qatarià Al-Jazeera a Israel, després que el Parlament aprovés el mes passat una llei que permet el tancament de mitjans estrangers.

La policia israeliana ha entrat per la força a la seu de la televisió a Jerusalem --un petit espai en un hotel de la ciutat-- i ha clausurat les instal·lacions. A dins ja no hi queda res, la policia s'ha endut tot el material que hi havia.

A hores d'ara, el canal qatarià ja no es pot sintonitzar en cap televisor d'Israel. 

El comunicat que anuncia la clausura de les instal·lacions d'Al-Jazeera a Jerusalem (Reuters )

"El govern encapçalat per mi ha decidit de manera unànime: el canal d'incitació Al-Jazeera es tancarà a Israel", ha escrit al seu compte de la xarxa X el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

En el missatge, Netanyahu dona les gràcies al ministre de Comunicació israelià, Shlomo Karhi, que va impulsar la norma que permet a l'executiu clausurar l'emissió nacional de la cadena qatariana.

Karhi ha agraït a Netanyahu la "determinació i suport contra tot pronòstic" en un missatge a X, en què també afegeix: "El poble d'Israel confia en tu, en el teu camí fins a l'assoliment de tots els objectius de la guerra i l'eliminació de Hamas."

Aquest mateix diumenge, Netanyahu ha avisat que no acceptarà el final de la guerra a Gaza, enmig de les negociacions amb Hamas per a un alto el foc i un intercanvi d'ostatges.


La resposta d'Al-Jazeera

El responsable d'Al-Jazeera a Israel i els territoris palestins, Walid Omary, ha qualificat de "perillosa" la decisió del govern israelià de tancar les emissions i motivada per consideracions polítiques més que no professionals.

També ha anunciat que l'equip legal d'Al-Jazeera està preparant una resposta. La cadena estaria estudiant una possible apel·lació judicial contra l'anunci israelià.


Els ulls periodístics a Gaza

Al-Jazeera és actualment una de les principals fonts d'informació sobre la guerra a Gaza per la gran quantitat de periodistes que manté a la zona, de molt difícil accés per als estrangers.

Els periodistes locals que Al-Jazeera té a dins de Gaza són dels pocs que transmeten el que passa a la Franja, on el govern de Netanyahu, en una mesura insòlita,  ha prohibit l'entrada lliure de la premsa des de l'inici de la guerra.

De fet, la Unesco, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, ha concedit aquest divendres el Premi Mundial a la Llibertat de Premsa 2024 als periodistes palestins que cobreixen la guerra a la Franja de Gaza per la seva "valentia i compromís".

La cadena ha explicat que ja havia rebut amenaces i sancions del govern israelià anteriorment per evitar que informés des de Palestina.

També ha recordat que la seva seu a Gaza va ser destruïda per un bombardeig i que diversos periodistes han estat assassinats i ferits per les forces israelianes en els últims set mesos d'ofensiva militar.

ARXIVAT A:
TelevisióIsraelLlibertat de premsaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut