Madrid

El govern espanyol prendrà mesures "contundents" contra l'Argentina després de l'expropiació d'YPF

El govern espanyol ha manifestat el seu malestar per la decisió de l'Argentina de nacionalitzar YPF, el 57% de la qual pertany a l'espanyola Repsol. En una compareixença conjunta, els ministres d'Afers Exteriors i d'Indústria han destacat que la decisió de Cristina Fernández suposa "la ruptura de l'acord verbal a què es va arribar el 28 de febrer passat". Davant d'aquesta acció, que han descrit "d'hostil cap el govern espanyol", l'executiu prendrà "mesures clares i contundents" que es faran públiques els pròxims dies.

Carla PedretActualitzat
Segons ha detallat el cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, l'acord que els dos països van subscriure el febrer passat incloïa que les diferències havien de superar-se per "la via del diàleg". Margallo ha qualificat l'expropiació d'YPF de "pèssima decisió per a Espanya i també per a l'Argentina i una notícia dolentíssima per a la seguretat jurídica que hi ha d'haver entre dos països germans". El ministre d'Exteriors ha deixat molt clar que "el govern espanyol defensarà els interessos de les empreses espanyoles" a l'estranger.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, considera la "decisió discriminatòria" perquè afectarà Repsol, però també milers de petits accionistes que hi havien invertit els seus estalvis. Soria ha reiterat les declaracions que va fer la setmana passada: "Qualsevol gest d'hostilitat contra una empresa espanyola serà interpretat pel govern com un gest d'hostilitat contra Espanya i contra el govern". I "el govern espanyol actuarà en conseqüència. Des d'aquesta tarda, l'executiu està treballant en mesures clares i contundents que es donaran a conèixer en els pròxims dies".

Cap dels dos ministres no ha detallat quin tipus de mesures prendrà l'executiu. Margallo ha justificat la falta d'immediatesa perquè "aquest govern no pren decisions en reunions d'urgència" com la d'aquest dilluns. "S'anunciaran les mesures quan siguin oportunes, però no en un moment d'arravatament per la indignació que ha produït" la decisió de l'Argentina.
Tot i això, el Ministeri d'Afers Exteriors ha convocat per aquest dimarts l'ambaixador de l'Argentina a Espanya, Carlos Bettini.

El ministre d'Exteriors ha avançat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, parlarà amb aliats d'Espanya a l'Amèrica Llatina en el viatge que farà a partir d'aquest dimarts a Mèxic i Colòmbia. I és que el trencament que ha comès l'Argentina "del principi de seguretat jurídica podria afectar altres inversors i no només Espanya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut